Quantcast
Channel: تناسب اندام ایرانیان - bfitness - تمامی انجمن‌ها
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3745

فاكتورهاي رشد

$
0
0
فاكتورهاي رشد

[تصویر:  1388648167.jpg]

زماني كه در مورد فاكتورهاي رشد سخت به ميان مي آيد، برخي ها بي اختيار به ياد فاكتورها رشد شبه انسولين با به ياد آي جي اف يك مي افتند كه اين روزها در پرورش اندام سطوح حرفه اي غوغا كرده است ولي هدف از فاكتورهاي رشد در اين مقاله اين نيست.
افزايش حجم توده عضلاني
معمولاً افرادي كه در شدت هاي متوسط تا بالا تمرين و يا در اين شدت فعاليت هاي بدني روزمره مي كنند با افزايش حجم توده عضلاني مواجه مي شوند.
بدني تنبل
ولي بدن ما اصولاً ساختاري خاص داشته و از لحاظ عضله سازي معمولاً تنبل تشريف دارد به گونه اي كه تنها به اندازه اي كه بتواند در برابر اين فشارهاي تمريني رفع تكليف بكند اقدام به افزايش توده عضلاني مي كند و از سوي ديگر معمولاً تمايل چنداني به نگه داشتن توده عضلاني از خود نشان نمي دهد.
فشار مداوم تمرين
بنابراين ناگته پيداست براي داشتن عضلات حجيم و شكيل و تو در تو و پيچ در پيچ كه آرزوي همه ماست بايد فشار تمريني بالايي را بر بدن اعمال كنيد و اين روند اعمال فشار بر بدن را نيز در طولاني مدت حفظ كنيد تا به بدني قابل عرضه در روز رقابت و يا دست كم به بدني قابل عرضه در كنار ساحل برسيد.
دو فرم از رشد
پيشتر و در برخي مقالات كه تقديم حضور شده بود در مورد دو مبحث كاملاً مجزا و متفاوت در بدنسازي و در مبحث افزايش حجم عضلاني سخن گفته بوديم: هيپرتروفي و هيپرپلازي!
هيپرتروفي
هيپرتروفي به افزايش حجم عضلاني در نتيجه افزوده شدن بر قطر تارهاي عضلاني موجود در بدنه عضلات اطلاق مي شود.
هيپرپلازي
اين در حالي است كه هيپرپلازي در حقيقت علاوه بر مورد ياد شده شامل افزايش تعداد تارهاي عضلاني موجود در بافت عضلات نيز مي شود.
اصول خاص
اين روند اخير رونده اي به غايت مشكل و در عين حال حرفه اي است كه با ترفندهاي عادي و حتي با داروهاي عادي و حتي با قوي ترين استروئيدها نيز محقق نمي شود و اصول خاص خود را دارد.
حقيقت تلخ
گفته مي شود زماني كه از مادر زاده مي شويد، تعداد تارهاي عضلاني موجود در بدنه عضلات شما نيز رقم مي خورد و اين تعداد تا انتهاي عمر پربركتي كه داريد و يا دست كم بايد داشته باشيد كماكان حفظ مي شود.
گفته مي شود اگر از تعداد تارها كم نشود به تعداد تارها افزوده نيز مي شود، ولي وقتي شما پديده هيپر پلازي را با ترفندهاي خاص وارد بازي مي كنيد، اينجاست كه تعداد اين تارها افزايش پيدا مي كند.
زماني كه از سوي ديگر با پديده هيپرتروفي اين تارها را افزايش قطر مي دهيد، بدني هايي در سطوح مسابقات حرفه اي پرورش اندام ظاهر مي شوند.
هيپرپلازي در سرشانه شناگران
متخصصين روسي كه در روسي كه در مورد اين مسأله تحقيق مي كردند، دريافتند كه پديده هيپرپلازي در سرشانه شناگران حرفه اي به خوبي محقق مي شود.
از اين رو به اين نتيجه مي توان رسيد زماني كه افراد در شدت هاي بالا و در مقاطع زماني كوتاه و به صورت مستمر و مداوم تمرين مي كنند، مي توان اميد به هيپرپلازي هم داشت. هرچند امروزه استفاده از دارو براي محقق ساختن اين مسئله در بدن نيز امري عادي و ايده آل است.
هيپرپلازي در بدن مرغ ها
شايد اين نكته براي شما خنده دار باشد، ولي تيمي تحقيقاتي كه در مورد پديده هيپرپلازي تحقيق مي كردند، دريافتند زماني كه مرغ ها را از بال هايشان به مدت چندين روز آويزان و معلق مي كنند، پديده هيپرپلازي در بدن اين مرغ ها رخ مي دهد.
اهميت پديده هيپرپلازي
ارزش و اهميت پديده هيپرپلازي براي كساني كه از اين پديده مطلع بوده و اين پديده را به خوبي درك كرده اند، قابل درك است و شايد عموم و مخصوصاً افرادي كه در سطح مبتدي تمرين و فعاليت مي كنند و هنوز با اومنادرن و با سوستانون احساس افزايش حجم مي كنند، از اهميت اين پديده غافل هستند.
ترفندهاي غير دارويي
سال ها قبل تصور بر اين بود كه پديده هيپرپلازي را تنها و تنها با استفاده هورمون هاي خاص و داروهاي خاص مي توان در بدن محقق ساخت ولي هدفت از بازگو كردن اين تحقيقات و هدف از اشاره به اين تحقيقات اين بوده است كه با برخي ترفندهاي غيردارويي نيز تا حدودي مي توان اين مسأله را در بدن ايجاد و تقويت نمود.
نتايج
تا به اينجاي داستان به اين نتيجه رسيديم كه اولاً با داشتن تمرينات شديد كه در كوتاه مدت و معمولاً در 45 دقيقه به اتمام مي رسد، مي توان تا حدودي پديده هيپرپلازي را در بدن محقق نمود و از سوي ديگر از تحقيقي كه بر روي مرغ ها انجام شده بود، نيز مي توان اين نتيجه را حاصل نمود كه تمرينات كششي كه در اغلب موارد آن را بي ارزش و يا كم اهميت تلقي مي كنيد نيز تا حدودي به پديده هيپرپلازي در بدن كمك مي كند.
تئوري رشد
معمولاً در مورد اينكه اصولاً در بدن آدمي چه اتفاقي رخ مي دهد كه توده عضلاني افزايش مي يابد، همگان اتفاق نظر ندارند و در مورد اين مسئله اختلاف نظر زياد است.
ولي در كل مي توان گفت زماني كه شما تمرين مي كنيد، عضلات شما و تارهاي عضلاني شما و سلول هاي عضلاني شما مرده و از بين مي روند و سلول هاي عضلاني جديد جايگزين مي شوند كه قطر اين سلول ها و تارها از قطر نمونه هاي قبلي افزون تر است و در نتيجه به افزايش حجم عضلاني مي رسيم.
بازسازي بافت هاي عضلاني
معمولاً بدن ما در بازده زماني 15 الي 30 روز، تمامي بافت هاي عضلاني موجود در بدن ما را نوسازي مي كند به اين معني كه سلول هايي كه تاريخ مصرف شان سر رسيده است را از رده خارج كرده و سلول هاي جديد را جايگزين مي كند و زماني كه شما تمرين مي كنيد و زماني كه تمرين شما بر پايه اصول علمي استوار است، اين روند تشديد مي شود.
نكته
زماني كه تمرين مي كنيد 24 الي 36 ساعت بعد بدن شروع به نوسازي عضلات كرده و اين روند را تا 72 ساعت پس از تمرين ادامه مي دهد.
تئوري مرگ و بازسازي سلول
موارد بالا كه به آنها اشاره شد بيان گر ديدگاه افرادي است كه به تئوري مرگ و بازسازي سلول هاي عضلاني معتقد هستند و همانگونه كه ذكر شد، نقطه نظر افراد مختلف در مورد اين مسئله متفاوت بوده است.
تئوري كمبود اكسيژن
افرادي را نيز اعتقاد بر اين است كه در جريان تمرينات سنگين و شديدي كه انجام مي دهيد، ميزان اكسيژن موجود در بافت هاي عضلاني كاهش پيدا مي كند و همين مسئله هم چاشني سنتز پروتئين در عضلات را فعال مي كند.
اين عقيده به ظاهر غيرقابل قبول از اين مسئله نشأت مي گيرد كه تمرين در شدت هاي بالاي 60 درصد توان كنوني شما معمولاً در جريان تمرين به متوقف شدن مقطعي و موضعي خون رساني به بافت هاي عضلاني ختم مي شود.
رد اين فرضيه
البته اين عقيده را مي توان با استناد به اينكه با بستن تورنيكت كه اصولاً در اتاق هاي عمل براي مهار كردن خون ريزي اعضاء از آن استفاده مي شود، افزايش حجم عضلاني رخ نمي دهد، مردود اعلام كرد.
تورنيكت
تورنيكت وسيله اي است كه به دور عضو بسته مي شود و زماني كه باد درون آن دميده مي شود، اين وسيله با بستن شريان هاي عضو، از خون ريزي زخم هايي كه جراحي بر روي آن انجام مي شود، جلوگيري مي كند.
تئوري مواد مغذي
تئوري ديگري در اين ميان وجود دارد؛ به اين مفهوم كه در اثر بالا رفتن خون رساني به بافت هاي عضلاني در حين تمرين، افزايش محسوس انتقال مواد غذايي به درون سلول هاي عضلاني نيز رخ مي دهد و اين افزايش انتقال مواد غذايي به درون سلول هاي عضلاني نيز به عضله سازي ختم مي شود.
رد اين فرضيه
اين تئوري نيز در نگاه اول شايد درست به نظر برسد، ولي زماني كه پاهاي دونده هاي استقامتي و در كل پاي دونده ها را بررسي مي كنيم و نشاني از افزايش آن چناني حجم توده عضلاني در بدن اين افراد نمي بينيم، اين تئوري را نيز رد مي كنيم.
چرا كه اگر خون رساني به تنهايي براي ساختن بافت هاي عضلاني كفايت مي كرد، بايد پاهاي ورزشكاران اين رشته كه معمولاً تشديد خون رساني در جريان دو در اين قسمت از بدن اين افراد به خوبي محقق مي شود، رخ مي داد كه مي بينيم نداده است!
نكته مهم
دانشمندان روسي در مورد پديده افزايش حجم در بدن ورزشكاران تحقيقات گسترده اي كرده و به اين نتيجه رسيده اند، زماني كه بدن به روند تمرين عادت مي كند، پديده رشد عضلاني نيز كندتر و كندتر شده و حتي متوقف مي شود. هر چند شدت تمرين بالا باشد!
عادت كردن به تمرين
نتيجه اين مي شود كه براي افزودن بر حجم توده عضلاني بايد علاوه بر افزايش شدت تمرين، بدن را از عادت كردن به روند تمرين نيز در امان داشت و مرتباً شدت تمرين را افزايش و كاهش داد و اين اصلي از اساسي ترين اصول تمرين با وزنه بوده است كه متأسفانه كمتر كسي به اين مورد توجهي نشان مي دهد و عموم مردم افزايش پي در پي شدت تمرين را عامل رشد مي دانند و صد البته كساني كه در اين سيستم تمرين مي كنند پس از مدت زماني كه رشد را در حد اعلاء تجربه كردند، متوقف مي شوند.
حجم تمرين
Medvedyev كه مدت هاي مديدي مربي تيم وزنه برداري شوروي سابق بود و تيم وزنه برداري قدرتمند روس ها را هدايت و مربيگري مي كرد، در اين باره مي نوسيد كه علاوه بر شدت تمرين، حجم تمرين يكي ديگر از فاكتورهاي تعيين كننده در تشديد رشد عضلاني است.
ست ها و تكرارها
اين فرد كه زمان هاي طولاني قدرتمندترين و يا دست يكي از قدرتمندترين تيم هاي وزنه برداري دنيا را مربيگري و هدايت مي كرده است، اعتقاد دارد زماني كه وزنه بردار قصد دارد در دسته وزني خود بماند، بايد از ست هاي يك تايي در تمرينات خود استفاده كند ولي وقتي فرد قصد رفتن به رده وزني بالاتر را دارد، مي تواند از ست هاي 3 الي 6 تايي استفاده كند.
اين فرد عقيده داشته است زماني كه شما با تكرارهاي يك تايي در ست ها تمرين مي كنيد، افزايش قدرتي كه رخ مي دهد محسوس خواهد بود و در عين حال افزايش حجم و افزايش توده عضلاني چنداني در بين نخواهد بود، ولي وقتي شما در ست هايي با 3 الي 6 تكرار تمرين مي كنيد، مي توان اميد به افزايش حجم توده عضلاني هم داشت.
استرس تمرين
ليفت كردن وزنه و جابجا كردن تناژ سنگين در باشگاه در حقيقت استرسي است كه بر بدن وارد مي شود. اين استرس باعث تغيير و تحول در بالانس هورموني در بدن مي شود. به اين معني كه ترشح هورمون هايي نظير تستوسترون، آي جي اف يك، انسولين، فاكتورهاي رشد شبه انسولين و حتي كورتيزول دستخوش تحول مي شود.
كورتيزول
كورتيزول قند را به انرژي تبديل مي كند و در عين حال در برخي موارد شاهد تجزيه شدن پروتئين هاي موجود در بافت هاي عضلاني درنتيجه اثر اين هورمون بر بافت ها هستيم و از اين رو اين هورمون را هورموني عضله سوز نيز ناميده اند.
هورمون هاي پپتيدي
فاكتورهاي رشد شبه انسولين و انسولين و هورمون رشد در كنار هم از شكسته شدن پروتئين در عضلات به خوبي جلوگيري كرده و در نتيجه در خدمت رشد عمل مي كنند.
هورمون رشد
هورمون رشد انساني كه در بدن ترشح مي شود، در كبد به اي جي اف يك تبديل مي شود كه خود اين هورمون هورموني قدرتمند بوده و عضله سازي را در شدت ها و حجم هاي بالا رقم مي زند.
تستوسترون
تستوسترون ترشح شده در بدن نيز به خوبي باعث افزايش حجم توده عضلاني مي شود و روحيه جنگندگي افراد را بالا مي برد.
داشتن تغذيه صحيح و ورزشي الزامي است و در اين ميان ارزش و اهميت پروتئين در تغذيه ورزشي رشته هاي قدرتي نيز بر كسي پوشيده نيست.
پروتئين در فرم مايع
در مورد اينكه بايد در طول روز حجم عظيمي از پروتئين را وارد بدن كرد و در مورد اينكه افراد حرفه اي چنين مي كنند، شكي نيست ولي گفته مي شود زماني كه از فرم مايع پروتئين استفاده مي كنيد، جذب اين ماده در بدن به مراتب افزايش مي يابد.
بهترين زمان
بهترين زمان براي مصرف پروتئين در فرم مايع نيز همانا بعد از تمرين است و درست زماني كه بدن نياز به مواد مغذي دارد و در اين مقطع زماني است كه مواد غذايي وارد شده به دستگاه گوارش بايد در اسرع وقت وارد بدن شده و به مصرف برسند.
استرس
در مورد استرس پيش تر صحبت كرده ايم ولي استرس كه در اين مقاله به آن اشاره مي كنيم، تفاوت هاي بنيادين با استرس كه در مقالات قبلي در مورد آنها صحبت كرده بوديم دارد.
شرايط تجربه نشده
به اين معني كه در اين استرسي كه در اين مقاله مد نظر داريم بدن در هر جلسه تمريني شرايط تجربه نشده جديدي را تجربه مي كند و از اين رو گفته مي شد كه بدن دچار استرس شده و به اصطلاح مي توان گفت كه استرسي به بدن وارد شده است.
رشدي در كار نخواهد بود!
زماني كه بدن شما مي تواند پيش بيني كند كه در جلسات تمريني كه داريد چه بر سر وي نازل خواهيد كرد، رشدي نيز در كار نخواهد بود ولي زماني كه جلسات تمرين روزانه شما در حقيقت نوعي استرس براي بدن باشد، مي توان اميد به رشد داشت.
با اين برداشت از استرس با اين مفهومي كه از استرس بيان كرديم بايد هر روز كه تمرين مي كنيد، استرس به بدن خود وارد كنيد و بدن را در شرايطي كه تا به امروز تجربه نكرده است، تمرين دهيد تا رشد را نيز تجربه كنيد.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3745

Trending Articles